İnsan Neyi Sever, Niçin Sever?

 

Sevgi, sevmek, sevgili. İnsanın en çok kullandığı kelimelerden. Sevmek ne peki? Sevgi ne anlama geliyor? Günümüzde hangi anlamı yada anlamları yükledik kendisine? Biraz düşünmeli değil miyiz bu kelime dağarcığımızın en önemli kelimelerinden biri üzerine?

Mesela "hoşlanmak" vardır, "sevmek" vardır ve "aşık olmak" vardır. Gözlemlerime göre günümüzdeki anlamı bakımından içerdiği sevgi bakımından azdan çoğa doğru bir sıralama yapsak;

- Hoşlanmak; az sevgi içeren,

- Sevmek; çok sevgi içeren,

- Aşık olmak; ondan başka bişey düşünemeyecek şekilde sevgi içeren,

şeklinde sıralanabilir. Şimdi "sevme" fiilini bu üçü üzerinden düşünelim. Şimdi şöyle bir düşünelim ve kendimize soralım; "Nelerden hoşlanırız biz?" Güzelliklerden hoşlanırız, paradan hoşlanırız, uyumaktan hoşlanırız, sahip olmaktan hoşlanırız, güzel görünmekten hoşlanırız, zeki olmaktan hoşlanırız, bizi seven insanlar olmasından hoşlanırız, bize iyi davranan öğretmenlerimizden hoşlanırız, bize yardım edenlerden hoşlanırız, bazen yardım etmekten hoşlanırız, güçlü olmaktan hoşlanırız, saygı görmekten hoşlanırız; özetle bize faydası olan herşeyden, gözümüze hoş gelen herşeyden hoşlanırız. Bazen hoşlandığımız güzel bir insanın aslında daha güzel olduğunu farkeder ve severiz onu. Daha sonra bir iki güzel özelliğini daha gördükten sonra aşık oluruz ona belki. Bazen paraya yada makama aşık oluruz bize getirdiği faydalar yüzünden.

Bir komedyeni komik olduğu ve bizi güldürdüğü için severiz. Bir filmi bizi heyecanlandırdığı için severiz. Bir arkadaşımızı iyi olduğu ve zor günde yanımızda olacağı için yada muhabbet edip kafamızı dağıtabildiğimiz için severiz.

Biz hep işimize yaracak olanı severiz velhasılı. İstisnalar mevcuttur tabi. Bir annenin evladına sevgisi gibi. Ama biz o tür sevgiden bahsetmiyoruz. Biz karşılıksız sevgiden değil, çıkarcı sevgiden bahsediyoruz. 

Kendimize soralım şimdi, bizim sevgilerimiz hangi türden sevgi acaba? Bir arkadaşımızı niçin seviyoruz mesela? En sevdiğimiz öğretmenimizi niçin sevmiştik mesela? Sevdiğim kadını yada adamı niçin sevdim mesela?

Günümüzde sevgi dediğin şey, insanın işine yarayacak bir varlığa beslediği duygudur. İşine yaradıktan sonra ortada duygu falan kalmaz. İnsan kullanabildiği insanları sever mesela. Kullanabildiği insanlar "Hayır" demeye başladıklarında, sevgisi azalır bunlara. 

Bir erkek bir kadını güzel olduğu için sevmeye başlamıştır artık. Ruha, duyguya bakma kalmamıştır. Artık parasına, güzelliğine, komikliğine bakılır olmuştur partner ararken. "Ben seni çok seviyorum" diyen bir adam, o güzelliğe sahip olmak istediği için seviyordur onu. 

İnsan aslında sahip olmak için seviyordur. Arkadaşını sever, ona iyilikler yapar ama bekler ki o da kendisine iyilikler yapsın. Bir iyilik yapar, iyilik satın almak için. Kendisi arkadaşına her iyilik yaptığında teşekkür etsin diye bekler arkadaşı kendisine. Bunu ister insan, insanların kendisine minnet borcu olsun ister. Hediye vererek satın almaya çalışır insanları. Yardım etmeyi sever insanları minnet altına sokmak için. Hediye vermeyi sever insanlara kendisini beğendirmek ve onların gözünde yüksek konum elde edebilmek için. 

"Kedi uzanamadığı ciğere mundar dermiş" sözünü hatırlayalım. İnsan sevdiği şeyi elde edemediği vakit düşman olur çoğu zaman. Çünkü sevgisi sadece faydalanmak içindir. "Ben bu şeyden yada kişiden faydalanamıyorsam, o kötüdür." tezini oluşturur kafasında.

Bazı insanlar vardır, iyi insanlardır ama ağızları laf yapmaz, zengin değillerdir, sosyal ortamları ile yarışamazlar. Bu insanları kimse aramaz sormaz, iyi insanlar diye kimse sevmez, çünkü iyi insan olsalar dahi başkalarına sunacak bir faydaları yoktur. Bazıları vardır mesela; zengin olmasa da ağzı laf yapar, insanları güldürür, bazı yüksek bilgilere de haizdir. O kişi kimseyi aramasa da herkes onu arar, hal hatır sorar. Evine davet eder, oturmaya gelir. Bu insanla ilişki kurmak ister. Çünkü bu insandan faydalanabilir; bilgisinden, komikliğinden. 

Sonuç olarak, sevgi dediğimiz mevzu günümüzde çıkar ilişkisi etrafında döner. Dağınık bir anlatım oldu ama içerdikleri bakımından sonraki yazılara ilham olabilir.

İnsan Neyi Sever, Niçin Sever? İnsan Neyi Sever, Niçin Sever? Reviewed by Kerem Yeniyurt on 19:26 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.