Yeni Bakış Açısı Nasıl Kazanılır?


Bir önceki yazımda bakış açısının hayatımız için ne kadar önemli olduğunu anlatmıştım. Şimdi de yeni bir bakış açısının nasıl kazanılabileceğinden bahsedeceğim. Önceki yazımı okumayanlar buradan okuyabilirler.

Yeni bakış açıları kazanmak için benim öğrendiğim ve bildiğim bir kaç yöntem var. Bunları sırayla aşağıda paylaşacağım. Burada özellikle şunu vurgulamak istiyorum. Öyle oturduğunuz yerden kazanılmıyor bakış açısı. Zaten anlatınca göreceksiniz. Biraz beyninizi çalıştırmanız lazım.

1. Bilgi Edinip Kendi Bakış Açınızı Oluşturarak

Bu şekli en zorudur. Araştırırsın, okursun, düşünürsün. Kendi yolunu kendin çizer, kendi bakış açını kendin oluşturursun. Diyelim ki, günlük hayatta çözümü bulunamamış bir olay başınıza geldi. Ve diğer insanlardan yada toplumdan gördüğünüz şekliyle, sorunun bir çözümü yok ve başınıza gelen olay sonrası, aynı sorunu yaşamış insanlar hayatlarında bir türlü bu olayın sonucunu atlatamamışlar. Burada yapacağınız şey kendi yolunuzu çizmek. Kendi bakış açınızı oluşturmak.

Diyelim ki, herkesin önünde bir günahınız afişe edildi. Çok utanılacak birşey. Kimsenin yüzüne bakamayacaksınız artık. Ne yapacaksınız, hayata küsüp orayı terk mi edeceksiniz? Yada hayatınıza son mu vereceksiniz? Çok zordur böyle bir durumla karşı karşıya kalmak. Herkes sizin ne mal olduğunuzu öğrenmiştir artık. Çare ney? Benim bildiğim görünürde bir çaresi yok bu işin. Ama işte birisi bu durumda hayatına son verir, birisi oraları terk eder, birisi pişkin pişkin utanmadan yaşamaya devam eder, birisi de hatasını kabul eder, gereken dersi alır, özrünü diler, kendini affettirmeye çalışır. Bunların hepsi farklı bakış açılarına göre elde edilen sonuçlar.

Bu örnek verdiğim tabiki çok zor bir durum. Kesin bir çözüm de yok. Ama doğru bir çözüm var. Acı da çekseniz sonucunda doğru çözüm hep vardır. Doğru bakış açısıyla sonuçları acı da olsa doğru kararı verir, acısını çektiğiniz ölçüde de daha bir ferahlama hisedebilirsiniz mesela.

Neyse işte böyle çıkılmaz durumlarda kendi bakış açınızı oluşturmanız gerekir. Çözüm hiç bir zaman hayata son vermek değildir. Hayata son vermek bir çözüm değil, çözümden kaçıştır.

2. Aynı Problemleri Yaşamış İnsanlardan Öğrenerek

Bu şekilde ise bir probleminiz vardır. Ama aynı problemi başkaları da yaşamıştır. Ve hayata tekrar tutunmuştur. Bu insanlarla tanışmak, onları dinlemek, anlamak, size bu probleminizi çözmenizde yardımcı olacaktır. Genelde zaten hep böyle problemlerle karşılaşıyoruz. Aynı şeyleri yaşayan insanlardan o problemi nasıl ele aldıklarını, o probleme nasıl ve nerden baktıklarını öğrenerek çözümü elde edebiliriz.

3. Hikaye, Roman ve Sinemadaki Karakterlerden Birebir Kopya Ederek

Diğer bir çözüm ise yine aynı problemi yaşamış insan yada gerçek dışı karakterlerin bakış açılarını kullanmak. Bir film izlersiniz, adamın 2 bacağı ve 2 kolu da yoktur mesela. Ama yaşama sevinciyle doludur. Bu adamın hayata bakışını öğrenirsiniz filmini izleyerek. Diyelim sizin de bir bacağınız yoktur. Filmi izler halinize şükredersiniz. Adamın bakış açısından hayata bakar, problemleri halledersiniz.

Roman karakterleri de bize bu konuda oldukça yardımcı olabilir. Siddhartha romanındaki baş karakterin hayata bakış açısı, problemleri halletmede bize çok yardımcı olabilecek bir bakış açısıdır mesela. Ama üzerine düşünmek lazım tabiki uzun uzadıya. Öyle hoppadanak olmaz.

Sonuç

Aslında hayatı, insanları iyi gözlemleyen bir insan ve aynı zamanda iyi okuyan ve düşünen bir insanın halledemeyeceği mesele yok gibidir. Her yeni bilgi bize yeni şeyler sunar. Yeter ki öğrenmeye istekli olalım. "Ben zaten biliyorum yaw" demeyelim. Böyle diyenlerin bazı halleri beni çok güldürüyor. Adam zavallı durumda, haberi yok. Hala kendini lord zannediyor. Millete akıl veriyor. Kimse onu dinlemiyor bile. Kendi küçük sorununda boğuluyor üstelik. Gülüyorum bu adama evet, ama acı acı. Yazık, çok yazık.
Yeni Bakış Açısı Nasıl Kazanılır? Yeni Bakış Açısı Nasıl Kazanılır? Reviewed by Kerem Yeniyurt on 03:49 Rating: 5

1 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.