İntiharı Düşünenlere Destek Modeli ve Samaritans Örneği


Merhabalar, bu yazım intiharı düşünenlere hitap etmiyor. Eğer öyle iseniz diğer yazılara bakınız. Yazımın okuyucu hedefinde, bir kısım devlet çalışanları, akademik çalışanlar, aydınlar ve konuyla ilgili uzmanlar var.

Uzun zamandır üzerinde yazmayı düşündüğüm konulardan biri idi bu konu. Yani aslında benim kendi çapımda yapmaya çalıştığım şeyin, toplumun her alanına yaygınlaştırılmış şekilde uygulanabileceği bir model hakkında. İntiharı düşünen insanlara her türlü desteğin verilebileceği devlet destekli yada özel, farketmez, insanlara ücretsiz yardım sunacak bir yapı yani.

Başlıkta da yazdım, "Samaritans" isimli Amerika da faaliyet gösteren bir organizasyon var. Kimlerdir, ne amaçlarlar bilmiyorum. Yalnız 7/24 insanlara intihar konusunda ücretsiz destek verdiklerini internet siteleri üzerinden öğrendim. Bunun yanında internet siteleri üzerinde birçok faydalı bilgi de mevcut intiharı düşünenler için. Ama özellikle telefonla yada kendi merkezlerinde destek veriyorlar. Ve anladığım kadarıyla özel bir organizasyon ve çalışanları gönüllülük esasına göre çalışıyor. Belki devlet desteği alıyorlardır, bilmiyorum.

Bizim ülkemizde ne var intiharı düşünenlere destek için derseniz, "nothing", yani hiç birşey yok. Varsa da ben rastlamadım henüz. Önceden bi destek hattı varmış herhalde, telefonla aranabiliyormuş. Sonradan kalkmış.

Peki ülkemizde bu konuda ne kadar ihtiyaç var biliyor musunuz? O kadar çok ihtiyaç var ki anlatamam.

Şimdiye kadar durumu özetledik de çözüm nedir? Nasıl olmalı?

Çözüm aslında belli de yapacak adam yok malesef. Devlet bir adım atmıyor, insanlar elini taşın altına koymuyor. Akademik hayata atılmış akademisyen arkadaşlarımız da anca çeşitli testler yapmakla, bu testlere binaen makaleler yayınlamakla meşguller. Açıkçası kimsenin bu yardıma muhtaç insanları düşündüğü yok. Varsa da ben görmedim.

Facebook sayfamı takip eden bi kaç akademisyen arkadaşımız var. Kusura bakmasınlar ama durum böyle.

Öncelikle projesi, şunu bunu kenarda dursun. Bu işi isteyerek yapacak, gönüllü olacak, kendisine bir ücret de verilmeli tabi, kendini yetiştirmiş insanlar lazım. Bu insanların illa ki de psikolog yada işin bilimini okumuş insanlar olmasına da gerek yok. Ama alan dışı olanların temel psikoloji eğitimi alması şart tabi ki. Bazı psikolog arkadaşları görüyorum yani, konuşmaya bile değmeyecek insanlar. Bu işi yapacak olanların, önce kendi insani yeterliliklerinin olması şart. Bunlar detay konular, önemli olan istekli, gönüllü insanlar olması.

Üstteki birinci önemli şart idi. Kaliteli ve gönüllü insanlar. İkincisi ise, bunun devlet tarafından değil, en fazla devlet destekli ve kontrollü yapılması. Çünkü bir yere devlet girdi mi, orada kalite düşer arkadaş, hatta kalite aranmaz bile. Bu zaten herkesin bileceği bir konu. Açmaya gerek yok. Kısaca özel bir yapısı olmalı böyle bir organizasyonun. Kendi içinde özerk olması, kendini hızlıca yenileyebilmesi lazım. Başında ise uzmanlardan oluşmuş bir heyet olmalı ve konuşarak, tartışarak kararları almalılar. Bu tür uzman insanlar dolu ülkemizde. Ama nasıl biraraya gelip de böyle birşeye ön ayak olabilirler, onu bilemiyorum.

Örneğin, geçmişte aldığım lisansüstü derslerimden birinde psikolojinin bi dalıyla ilgili konular işleniyordu. Hocamız o kadar mükemmel bir insandı ki anlatamam. Ama işte akademik kulvarda kendi çapında koşturuyordu. Bi sürü kitaplar yazmış, hepsi akademik kitap. Ama kime ne faydası var? Halkın haberi yok hiçbirşeyden. O zaman bu kadar akademik çalışma niye?

Yıllardır hayalim aslında böyle birşey. Ama sadece hayal. Bi ben varım gönüllü, başka da kimse yok malesef. Kimse elini taşın altına koymuyor, rahatını bozmuyor. Herkes paranın, kariyerinin peşinde. Öyle olmayanlarda vardır tabi. Ama azdır.

Detaylarda söyleyecek çok şey var aslında böyle birşey için. Ama şimdi yazmaya gerek yok. Çünkü hayal sadece bunlar. Yakın zamanda gerçekleştirilmesini imkansız buluyorum. Bende kendi çapımda üç beş bişeyler yazarak, bana yazanlara cevaplar yazarak destek olmaya çalışıyorum insanlara.

Sonuç olarak 2 şart söyledim. Bir, kaliteli insanların bu işi yapması, iki, özel bir organizasyon olması. Samaritans göründüğü kadarıyla örnek gösterilebilir buna. Tabi içini dışını bilemem, göründüğü şekliyle doğru görünüyor.

Bu dediğim şartlarda bana katılmayacak olanlar çıkabilir. Ama ben işin içinde biriyim. Her türlü eleştiriye açık olmakla birlikte, tüm itirazlara da yanıt verebilirim. Detay yazmadım, yazsa idim herkes ikna olurdu zaten dediklerime.



İntiharı Düşünenlere Destek Modeli ve Samaritans Örneği İntiharı Düşünenlere Destek Modeli ve Samaritans Örneği Reviewed by Kerem Yeniyurt on 17:24 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.