Kişisel Gelişim Üzerine


Kişisel gelişim derken, kavram olarak bahsediyorum. Yani son yıllarda çok popüler olan kişisel gelişim den. Hakkında kitaplar yazılan, filmler çekilen. Hatırladınız mı?

Geçen gün bir gazetede bir haber gördüm. Birisi, kadının biriyle bir röportaj yapmış. Kadın önceden çok çalışan bir kadınmış, ama sonra kişisel gelişimci olup çıkmış. Şimdi kendini bu işe vermiş. Düzenli uykunun önemi, stresle başa çıkma yolları, "yok kendinizi çok yormayın, aşırıya kaçmayın" tavsiyeleri falan filan. Bu kişisel gelişimde bir sürü konu vardır, kişinin hayatını iyileştirebilecek her konu yani.

Eski zamanların birinde, bende böyle kendimi gelişmemiş hissederken, hayatımdaki problemlerle savaşırken, bir sürü araştırmalar yaptım sorunlarımı çözmek için. Bu alanlardan biri de kişisel gelişimdi. Dedim herelde ben stresle başa çıkamıyorum, hayatın zorlukları altında eziliyorum, bir şekilde bunu çözmem lazım. Gittim bizim üniversitenin kütüphanesine, ne kadar kişisel gelişim kitabı varsa aldım. Hepsini okudum. Bir faydasını gördün mü derseniz, ifadelerimden anlayacağınız üzere hiçbir faydasını görmedim. Zaman kaybından başka bişey değildi.

Niye derseniz, bence kişisel gelişimin, kişi kendisiyle yüzleştikten sonra, yaşamak için bir amaca sahip olduktan sonra, hayata dair belli zorlukları göğüsledikten sonra belki faydası olabilir. Benim yaşamak için bir amacım kalmamışsa, uyku düzeninin bana ne faydası var.


Şimdi belki diyeceksiniz ki, zaten böyle bir problemin varsa, kişisel gelişim değil, bir psikolog lazım. Gittim anam, ona da gittim. Bana bir amaç mı verdi, bir yardımını mı gördüm, yok. No solved problem.

Ben bu yazıyı niye yazıyorum o zaman? Bu yazının hedef kitlesi, şu an yaşayan kendinden habersiz, amaçsız, kendine yetemeyen insanlar. Bunlar da şu an yaşayan insanoğlunun yüzde 99 undan fazlası demek oluyor. Hepsi olmasa da birçoğu kişisel gelişimin peşinden koşuyor. Gelişiyorlar da gelişiyorlar. Sonra bir gün anne yada babaları ölüyor yada eşleri ölüyor. Hadi bununla başa çık bakalım. Yada sevgilisi terkedenler, boşananlar, hadi bu durumla başa çıkın. Kişisel gelişim size yardım edemez. "Stresle başa çıkmanın 100 yolu" gibi bir kitap okumanız, yada 100 yolun hepsini bilmeniz size yardım edemez. Çünkü bu başka bişey.

Bu nedenle diyorum ki, bırakın bu kişisel gelişim saçmalığını. Önce bir düşünün, ben kimin, bu hayatta yerim nedir, ne yapıyorum, ne yapmalıyım bu hayatta diye kendinize sorun. Bol bol düşünün, düşünmekten korkmayın. Size acı verir ama düşünün bol bol. Hatta günün çoğu vaktini buna ayırın. Hatalarınızdan ders alın, insanların yaşadıklarından ders alın.

Aslında durum şuna benziyor; bir hamal düşünün. Ama hiç yük taşımamış. Baş hamal diyor ki, bak oğlum 50 kilo yükü böyle taşıyacaksın, 100 kilo yükü böyle, 150 yi ise böyle böyle. Yoksa taşıyamazsın diyor. Tavsiye veriyor yani. Ama hamal daha 20 kilo bile taşımamış hayatında. Bu tavsiyeler işe yarar mı? Hayır tabiki. Bir kere hamalın o kadar yükü taşıyacak gücü yok ki.

İşte kişisel gelişim de bunun gibi. Size düzenli uyuyun der, ama sıkıntın vardır çözemediğin. Uyuyamazsın. Şöyle der böyle der, der de der. Millet de bişey öğreniyom zannedip bunları okur. Çünkü bu millet modaya uyar her zaman. O vkit ne modaysa o. Ne öğrenilmesi gerekiyor; hmm, depresyondan çıkmanın yolları, hemen okuyup öğrenin. Hiç düşünmeyin canım. Aklınız alınmış gibi davranın.

Kardeşim temel şeyler bellidir zaten, düzenli ve sağlıklı yaşam için ne lazım bellidir, düzenli uyku, spor, ve düzenli yemek. Bunlar düzenliyse tamamdır. Sen bazı şeyleri düşünüp kendine mal etmedikten sonra neye yarar bunlar.

Boş şeylerle vakit harcamayın. Ben harcadım, siz harcamayın diye diyorum. He yok sen bişey bilmiyorsun diyorsanız gidin araştırın, okuyun, tüm dünya ile başa çıkmanın yollarını öğrenin. Bi boka yaramayacak ama yine de öğrenin. Duvara toslayınca anlarsınız öğrendikleriniz işe yarıyor mu yaramıyor mu?

Ben demiyorum ki kişisel gelişim gereksiz bişey, ama öğrenilme sırası olarak belki en son şey. Bana lazım olmayan bilgi, çöpten başka bişey değildir.
Kişisel Gelişim Üzerine Kişisel Gelişim Üzerine Reviewed by Kerem Yeniyurt on 15:46 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.