Sınav Stresi + Aile Baskısı = Gençlere Altın Öğütler


Son zamanlarda genç arkadaşlarımızdan çok mesaj alıyorum. Neyle ilgili. Özellikle üniversite sınavı süreci ile ilgili. Arkadaşlar sınavın stresi yetmezmiş gibi bir de ailelerinin baskısı altında ezildiklerini ifade ediyorlar. Bana yazmalarının sebebi ise, artık intihar etmeyi düşünür hale gelmeleri. Yani durum o kadar vahim.

Altı üstü bir sınav diyebilirsiniz, belki sizlerin de çocuğu var. Bizlere göre, sizlere göre çocuğu sıkıştırmak, "Hadi derse" demek, sınav sonucu ile ilgili suçlamak, "Sen zaten yapamazsın" demek normal gibi gelebilir. Ama gördüğüm kadarıyla artık bu toplumsal bir sorun haline gelmiş durumda. İlla ki bir kaç gencin intihar etmesi gerekmez bunun bir toplumsal sorun olduğunu kabul etmemiz için.

Onların açısından düşünün bir de. Daha yeni yeni büyürken, hayatlarının sınavı denen şeyle karşı karşıyalar. Aile ve çevreleri onları bu sınava göre değerlendirecek, yargılayacak, bir yere koyacak. Aileler gurur peşinde. Oğlum şurayı kazandı, kızım burayı kazandı deme peşinde. "Elalem ne der" mevzusu çok önemli bir konumda. Bir de "okumazsan sanki hayatın bitmiş" gibi düşünce var herkeste. Çocuk yani daha çocuk bunlar ve sen onlara bir ton yük yüklüyorsun, durmadan baskılıyor, azarlıyor, çocuğa bildiğin işkence yapıyorsun. Çocuk artık ana babasından nefret eder hale geliyor. Hayat yaşanmaz hale geliyor. Sınavda ya kötü yaparsam diye düşünen çocuk, kendinden geçiyor. Kurtuluşu intihar da arıyor.

Ne hale geldik kardeşim. Çocuklarımızı kendi ellerimizle intihara sürüklüyoruz. Görseniz o mesajları durumun ne kadar vahim olduğunu anlarsınız.

Şimdi bu yazıyı okuyan genç kardeşlerime yani ailesi ve sınav yüzünden bu duruma gelmiş kardeşlerime bazı önerilerim olacak. Anne babalara tavsiye veren çok ama gençlere bişey diyen yok. Onu da ben yazayım. Liste halinde yazıyorum;

1. Size baskı yapan ebeveynlerinizi karşınıza alın, deyin ki, size çok önemli bişey söylicem. Dikkatlerini sizde toplayın. Ve durumunuzu anlatın. Benim burda yazdıklarımı onlara  okuyabilirsiniz isterseniz. Ciddi olduğunuzu gösterin. Gülebilirler (malesef oluyor bu), olsun, siz bozulmayın aynı ciddiyetle tekrarlayın. O zaman anlarlar diye düşünüyorum.

2. Yok anlamadılar mı bu şekilde, eğer sadece birisi size baskı yapıyorsa, diğeri ile özelde konuşup size baskı yapan ebeveyninizle konuşmasını sağlayın.

3. Yok böylede mi olmadı, ailenizin saygı duyacağı, sözünü dinleyeceği bir büyüğünüze durumu anlatın, gelip ailenizle konuşmasını sağlayın. Bu bir öğretmeniniz, bir akrabanız olabilir.

4. Yok bu da mı olmadı. Anlamıyorlar mı? Ne yapcaz peki şimdi? Yapacağımız şey umursamamak, sanki yoklarmış gibi davranmak. "He" deyin geçin, "Tmm" deyin geçin. Sınav sonucu görüp kızacaksa, bırakın kızsın. Sessizce dinleyin, sallamayın ama. Madem sizi anlamıyorlar, siz de onları anlamayın. Tabi böyle diyorum diye gidin saygısızlık yapın, küfredin, bağırın çağırın demiyorum. Onlar sonuçta anne ve babanız. Saygı çerçevesinde tepkinizi ortaya koyun diyorum. Sorarlarsa da, madem siz beni anlamıyorsunuz, bende sizi anlamıyorum diyin. İletişiminiz hep açık olsun onlarla. Eğer düzelirlerse o zaman siz de düzelin. Sonuçta anne ve babanız onlar. Yanlış yapsalar da sizi sevdiklerinden yapıyorlar. Bilmiyorlar, bilselerdi yapmazlardı. Böyle düşünün.

5. Ve şunu bilin. 1 sene bilemedin 2 sene katlanacaksınız, sonra bitecek hepsi. O yüzden ne kadar daralsanız da bunalanız da bunu hatırlayın, bitecek hepsi. Ölene kadar sınava girecek haliniz yok değil mi?

Ve onların yani ebeveynlerinizin, sizin bu diyardan gidişinizle daimi üzüleceğini düşünüp, mantıklı hareket edip, onları çözüm adına kısmen bir süreliğine üzmek daha doğru değil mi?

İşte böyle... Yeni önerisi olanlar varsa yorumlara yazsınlar. Gördüğünüz her sınav sürecindeki çocuğun ailesini bu konularda uyarın lütfen. Gençler sizde az sabredin, iyi çalışın sınavınıza. Uzakta bir üniversite yazın. Hem hayatı öğrenin, hem biraz özgürlüğü tadın.
Sınav Stresi + Aile Baskısı = Gençlere Altın Öğütler Sınav Stresi + Aile Baskısı = Gençlere Altın Öğütler Reviewed by Kerem Yeniyurt on 15:48 Rating: 5

15 yorum:

  1. Hayatımda gördüğüm en iyi açıklamaydı.Ellerine sağlık.İnşallah beni dinlerler.Hep bu yazıları okuyup ağlıyorum.Teşekkürler.İyi ki varsınız.(İyi anlamda yazdım:))

    YanıtlaSil
  2. o kadar kötü hissediyorum ki... keşke biraz empati yapabilseler.

    YanıtlaSil
  3. üstelik özel okulda okumanın baskısıyla "biz sana para veriyoruz, okutuyoruz" demeleri gerçekten çok sinir bozucu. Benim adıma kararlar alıp onları uygulamamı bekliyorlar :( Her gün ama her gün aynı baskı. Artık çalışmak çok zor geliyor, beynim algılamayı durdurmuş gibi. Sınava çok az kaldı. Ankara psikoloji istiyorum. Umarım kazanabilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende şuan bir özel okula gidiyorum.Ve banada aynısını yapıyorlar hatta bir ara o kadar çok ileri gitmişlerdi ki intihar etmeyi düşünmüştüm.Kendimi hep değersiz hissettirip sanki sınavı kazanamayacak,istediğim hiçbir bölüme giremicekmişim gibi hissetiriyorlar.Hacettepe hukuk istiyorum.Bende umarım kazanabilirim :)

      Sil
  4. Güzel de benim ailem "sana ne saygı duyacağız be sen bize duymalısın sadece" deyip dinlemiyorlar bile. Sinirden ağladığım oluyor çoğu zaman. Stress den hasta oldum ama ne yazık ki büyük ve ya ölümcül bir hastalık değil, milletin hayali başarılı olmak benim ki ölmek ve yakında gerçekleştirebilirim.

    YanıtlaSil
  5. son 60 gündür kahvaltıdan kalkarken annem sınava kaç gün kaldığını söylüyo ve ders çalış soru çöz diyip duruyo ben her odamdan çıktığımda yapıyo ve artık beni strese sokmaktan zevk alıyo bana sınav tarihini söyliyip gülüyo ders çalış diyo anneme dedim çok stres yapıyorum dedim belki böyle davranmaz diye ama bir şey değişmedi belli çok stres yapıyon diyip dalga geçiyo bıktım artık intihar etmicem ama bir yerlerimi kesip hastanelik edicem kendimi bakalım ne tepki vericekler belki sınavım kötü geçer bu sefer gerçekten intihar ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Et kurtul reis bende hazılanıyorum 12 ekimde gerçekleştiricem kurtulursun umarım.

      Sil
  6. Türkiye'nin artık bu salakça devletçilik düzeninden vazgeçip daha liberal bir düşünce yapısına hakim olmasını çok isterdim tıpkı Almanya,Amerika gibi serbest piyasayla vergilerin olmadığı hatda daha az olduğu bir Türkiye hayali içerisinde yanıp tutuşurum.Kamuda staj görmekteyim ciddi anlamda doğru düzgün 8 saatden 1 saat çalışıyorsa çalısıyor devlet memuru kendileride sıkılıyor ve dolgun bir maaş alıyorlar artık birileri buna dur demesi lazım neden Türkiye'de genç başarılı girişimci sayısı az yada yok denilecek kadar azdır ? 20 senelik bir okul hayatından sonra işsizlik içinmi çaba ediyoruz? Devletin kuruluşundan bu yana 100 senedir aynı düşünen bir halkdan bir milletten bahsediyoruz çocuğum okusunda devlette bir yerde çalışsın sırtını devlete dayasın. Lise mezunu birsürü Bekçi var sen hala hayalindeki üniversite için çalış dur kazandın diyelim işsizlikle boğuş ve gerçekten dayanağın yoksa bile khk borcu öde yani nereye kadar böyle devam edecek?

    YanıtlaSil
  7. Ailem beni sınav için tehdit ediyor (sınavda bi başarılı olma o zaman hamal gibi çalıştırcam,2 dk da bir ders çalış ders çalış) diyip duruyorlar ne yapmalıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende de aynı umarım bunun üstesinden gelebiliriz:)

      Sil
  8. Babamla sınava 12 gün kala baya tartıştık sırf Türkçe netlerimin 27 28 bandında gezmesi sebebiyle.. sürekli baskı altındayım arkamdan konuşuyorlar annemle birlikte bunu duyuyorum çalışma hevesim kaçıyor ve benim 2.yılım. babamla 5 gündür konuşmuyoruz sınava artık 6 gün kaldı. Tıp kazanmamı istiyorkar ben de öyle istiyorum başka seçenek yok ama bakalım 1.5 ay sonra sonuçlar açıklandığında görüşmek üzere..

    YanıtlaSil
  9. benim ailem hem ev iş yapmamı bekliyor hem ders çalışmamı bir şey deyince hemen bağırıp kızıyorlar ölsemde kurtulsam diyorum artık her gün üzerimde baskı her şeyi kolay sanıyorlar

    YanıtlaSil
  10. ailem tam anlamıyla benımle alay edıyor, sibirlerini hep benden çıkarıyorlar. genelde 'keşke doğmasaydın' 'sana bu özgürlüğü tanımasaydık'diyorlar. özgürlükten kasıtları; telefonumun olması, ders çalışmam vs. resmen ders çalışıyor olmam bıle batıyor onlara.. benı hiçbir zaman evlatları gibi görmediler. tek yaptıkları beni ezmek.. son zamanlarda da en fazla ev işi yaptırma çıktı başıma. 18 yaşıma kadar sürekli emirlerine köle oldum onların, ama hepsinde de yaptıklarımı beğenmeyip tekrar, takrar yaptırdılar. artık ben bu hayatı yaşayamaz hale geldim. yks sınavını kazanmak istememin en büyük sebebi bir aralar hayalimdendi ancak artık sadece bu hayattan kurtulmak için oldu.. eğer bunu da başaramazsam sonum pek de iyi olmayacak...

    YanıtlaSil
  11. Sınavdan önce dünyanın sonu değil ölüm yok ucunda dediler ama net biliyorumki sonuçlar açıklanınca dershaneye de gittin niye kötü hiç çalismamışsına bağlayacaklar. Bunun stresine dayanamıyorum.. sınava 2.girişim ama yine aynı sonuç elimden geleni yapıyorum ama sonuç iyi olmayınca tek dedikleri çalışmadın.. o kadar çok bıktımki artık bu stres bitsin istiyorum..ben hayallerimi bile yaşamama izin vermeyecek bir ailede doğdum ve artık yoruldum. Sanki yanlış bir dünyada gibiyim artık camdan aşağı bakmaya bile korkuyorum çünkü tek hayal ettiğim intihar etseydim şu an orda gerde yatıyor olurdum.. Ne yapacağımı bilmiyorum sadece iyi değilim.

    YanıtlaSil
  12. artık bunalmanın ötesindeyim edeceğim çünkü bir arkadaşım birisi yazıyor gezelim beraber annem babam diyor git çalış annemin yanında çalışmaktayım git çalış bi bok beceremedin gezmeyi mi haketiyorsun falan hep aynı şeyler onlara anlatmayı deneyincede bi boktan sınavı kazanamadın bize mi akıl veriyon diyorlae cidden hayat bunaltıcı işkence oldu yarın çatıdan atlarım haberlerde görürsünüz yetti artık

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.