Anne-Baba ve Çocuk İlişkisi


Aslında suçlu çocuk yoktur, suçlu anne baba vardır derler. Doğrudur. Alfred Adler de sadece anneler gerçekten annelik yapabilse, dünyada sorunlu insan kalmaz diyor. Doğru diyor. Ama malesef sağolsun, okumayan, kendini geliştirme ihtiyacı hissetmeyen, herşeyi bilen insanımız öyle bir anne babalık yapıyor ki, sorma gitsin. Bir de buna yol veren yetkililer de sağolsunlar, tüm ülke senin kontrolündeyken, şu mevzuyu çözemediğin gibi, daha da kötüye gidiyor durum.

Şimdi burda şuna buna saydırmayacağım, bilen bilir gören görür. Mesele burda "Biz ne yapabiliriz?" olmalıdır. Ben devlet değilim, yetkim yok, gücüm yok. Param da yok. Sadece dilim var, söyleyip anlatabiliyorum. Sizler de bu durumların farkındaysanız sizler de anlatabilirsiniz. Gerçekten çok üzülüyorum. Liseli gençler hatta 12 13 yaşında kız çocuklarımız bana mesaj atıp, intihar etmeyi düşündüklerini söylüyorlar. Ve en başta sorunları hep anne ve baba meselesi.

Meseleyi biraz daha açayım. Anne, baba meselesi derken şu maddeler yani;

* Anne ve babanın çocuğa yeterli ilgiyi göstermemesi
* Onu karşısına alıp samimi konuşmaması ve dinlememesi
* Çocuğun özgürlüğünde ciddi kısıtlamalara gitmesi
* Çocuğuna seni seviyorum dememesi ve böyle devam ediyor.

Benim de küçük bir oğlum var ve ağzımdan çıkan herşeye dikkatle bakıyor, ona göre kendini inşa ediyor. Ben nasıl eğitirsem öyle bir insan olacak.

Geçen parka götürdüm ve parkta oturan liseli 3 gencin muhabbetine şahit oldum. A.K. ile başlayan her cümle, yine daha iğrenç küfürlerle devam eden konuşmalar. Çocuklara hiç kızmadım. Anne babalarını alacaksın oraya, güzel bir fırçalayacaksın onları. Daha konuşmayı bilmeyen bir genç kendine, diğer insanlara nasıl faydalı olabilir?

Anne baba, çocuk az büyür büyümez atıyor sorumluluğu okula, öğretmenlere. Daha sormuyor bile. Okullarımız mı? Ne yazık ki, orda da sınıfta kalmışız.

Neyse, biraz psikoloji okursanız, bir çocuğun çocukken aldığı kötü izlenimleri 60 70 yaşında bile üzerinde taşıdığını görürsünüz. Yani anne baba problemi, sadece çocukluğu değil tüm hayatını etkiliyor o kişinin. Bunu yine mesajlaştığım birçok insanda gördüm.

Adem Güneş var, Doğan Cüceloğlu var. Al abi bunlardan birinin kitabını da öğren nasıl çocuğa davranmak gerekir diye. Salak salak sözde komik video izleyeceğinize youtube da, bir sürü eğitim videoları var, onları izleyin. İnsanları uyarın, anne babaları uyarın. Kitap hediye edin. Yoksa, size söylüyorum, hiç birşeyin düzeleceği yok. Anca boşa kürek çekeriz, o kadar.
Anne-Baba ve Çocuk İlişkisi Anne-Baba ve Çocuk İlişkisi Reviewed by Kerem Yeniyurt on 09:02 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.