Ben Zaten Biliyorum Bunları (Hiçbirşey Bilmiyorsun)


Evet sevgili okurlar, her geçen gün hiç reklamı yapılmayan sitemiz ve facebook sayfamız daha fazla ziyaretçi alıyor. Açıkçası sayı çok umurumda değil. Gerçekten faydalan kişi sayısı önemli benim için. Bu sayının da gerçekten az olduğunu düşünüyorum. Neyse konumuza geçelim.

Evet sevgili okur, eğer ben bunu biliyorum dediğin birşey varsa, ben sana söyliyeyim, %99 bilmiyorsun bildiğini düşündüğün şeyi. Hatta düşünmediklerini bile, akıl, zeka, bedenin, dünya, hayat kavramları gibi. Bunlar gibi çoğu temel kavramı zaten bildiğimiz için, biliyormuyum diye düşünmeyiz bile. Oysa hiçbirşey bilmiyoruz. Bende bilmiyorum. Ama ben bilmediğimin farkındayım.

İşte siz de, ben de, o kadar cahiliz ki, anlatamam. Yani öyle böyle değil. İşte daha hergün kullandığımız kelimelerin bile anlamını bilmezken, anlamını bilmediğimiz hayatta, anlamını bilmediğimiz amaçlarla, anlamını, arkasındaki sebepleri anlamadığımız yollarla, yaşamımıza devam ediyoruz. Hiçbirşey bilmeden, herşeyi biliyormuş gibi yaşıyoruz. Kendimi ayırt etmiyorum, bende sizin gibiyim.

Açıkçası bize öğreten de olmadı hiç. İlkokul 5. sınıfta kurbağanın dolaşım sistemini öğrenirken, kimse demedi ki, bak size ileriki hayatınızda bunlarda lazım olacak demedi kimse. Sınavlar için kitap ezberleten hocalarımız, demedi ki, çocuklar bunların yanında şunları öğrenin diye. Bakıyorum geçmişime, geçen boş zamanıma yanıyorum üniversiteye kadar.

Tutturmuşlar bir ÖSS, hayat memat meselesi. Fakiriz biz de. Gece gündüz çalıştım. Biyolojideki gereksiz tüm ezberleri yaptım. Tümsek aynaya gelen bilmem ne açılı ışının nerden geçeceğini öğrendim. Ama bildiğimi sandığım şeyleri bilmediğimi öğrenemedim. Kimse bunları bize öğretmediği gibi, düşünmeyi, sorgulamayı da öğretmedi. Ki bilmediklerimizi kendimiz düşünüp bulalım ve öğrenelim.

Robotlar gibi eğitildik, robotlar gibi yaşıyoruz işin özü. Kimse diyemez ki ben robot değilim. Bana bunu kanıtlayamazsınız. Çünkü ben size robot olduğunuzu bilmem kaç kanıtla kanıtlarım. Sizler değil misiniz, en iyi giyinmeye çalışan. Sizler değil misiniz, en iyi arabaya binmeye çalışan, sizler değil misiniz, tüm çalışmasının karşılığını lüks bir ev kaşılığında satan. Sizler değil misiniz, bilinmek, tanınmak, çevrenizde statü sahibi olmak için can atan. Sizler değil misiniz, her duyduğuna inanan. Sizler değil misiniz, cahilliğinin farkında olmayıp, herşeyi bilen.

Daha yüzlerce sayarım size bunlar gibi. Hakkaten sayarım yalan değil. İşte siz de bir robotsunuz. Düşünme yetisinden yoksun, sorgulama yeteneği olmayan robotlar. Size verilen program belli. Sizde o program dahilinde yaşıyor, neyi istemeniz gerekiyorsa onu istiyor, onun için çalışıyor ve elde ediyorsunuz.

Yazık isteklerinizi bile sizler seçemiyorsunuz. Yalnız siz isteklerinizi kendiniz seçtiniğinizi sanıyorsunuz, orası ayrı. Chomsky diye bir adam var. Biraz okursanız bu adamı, aslında isteklerinizi sizin belirlemediğinizi görürsünüz. Bu çok basit bir örnek sadece. Daha neler var neler.

Hepimiz cahiliz sonuç olarak. Ama bazılarımız CAHİL, bazılarımız KARA CAHİL. Kara cahil demek, bilmediğini de bilmemektir. Yani bilmediğinin farkında bile olmamak. Siz hangisindensiniz, ona siz karar verin artık.

Boşu boşuna okuduk, saçmalık bunlar diyorsanız, haklısınız. Zaten sizi aksine ikna edemediysem, saçmalıktır.
Ben Zaten Biliyorum Bunları (Hiçbirşey Bilmiyorsun) Ben Zaten Biliyorum Bunları (Hiçbirşey Bilmiyorsun) Reviewed by Kerem Yeniyurt on 08:57 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.