İntiharı Ciddi Düşünenler Önce Bunu Okusun.


Intiharla ve Intihar Düşüncesiyle Başa Çıkma 

Helpguide.com da bulduğum güzel bir yazıdan yola çıkarak alıntı ve kendi eklemelerim olacak bu yazıda. Yazının sonunda orjinal yazının adresini bulabilirsiniz.

Diyorki; yalnız değilsiniz, çoğumuzun aklından zaman zaman intihar düşüncesi geçmiştir. İntiharı düşünmek, bir delilik, zayıflık emaresi değildir. Sadece kaldırabileceğinizden daha fazla bir yükün altına girmişsinizdir. Yaşadığınız acı yada sıkıntı uzun sürecek yada hiç bitmeyecek gibi görünebilir fakat zamanla ve alacağınız yardım ve destekle bunun üstesinden gelebilirsiniz. 

Çok doğru. Her cümlesine katılıyorum. Bazen destek bulmakta zorlanabiliyoruz tabi. Yada kimim var ki, ben yalnızım diyebiliyoruz. Yada zamana karşı sabretmek çok zor gelebiliyor. Ama iyi düşünün, elbet sizi düşünen birileri vardır bu dünyada. En kötü anneniz babanız vardır. Hadi onlar da yok, bakın, ben bu siteyi bunun için açtım zaten. Belki yalnız hissetmez, aradığınız desteği bulursunuz diye. Bazıları sadece okumam için mail atıyorlar dertlerini. Arkadaşımız cevap bile beklemiyor. Oku, yeter diyor. Beni dinleyen birinin olduğu bilsem bile bana yeter diyor. Neyse orjinal yazıya dönelim.

İntihar Düşüncesinin Üstesinden Gelme: Öncelikli Yapılacaklar
1) Şu an hiçbir yapmayacağınıza söz verin

Diyorki; Ne kadar acınız da olsa, intihar düşüncelerinize ara verin. En azında 24 saat bekleyin. Hatta mümkünse 1 hafta bekleyin. Farklı şeylerle ilgilenin. Aceleniz yok intihar etmek için. Biraz daha bekleseniz ne olur.

2) Uyuşturucu ve alkol den uzak durun

Diyorki; intihar düşünceniz olduğu zamanlarda sakın uyuşturucu, alkol kullanmayın. Çünkü bu sizi daha kötü etkileyecektir. Yanınızda varsa eğer bunlardan, atın çöpe gitsin. 

3) Evinizi güvenli hale getirin

Diyorki; kendinize zarar verebileceğiniz herşeyi ortadan kaldırın. Hap, bıçak, halat gibi şeyler. 

4) Ümitvar olun

Düşünün ki, intiharı düşünen sadece siz değilsiniz. Ama insanlar bu yollarla bu durumdan kurtulabiliyor. Kendinize şans verin.

5)İntihar düşüncesini içinizden atın

Diyorki; İntihar düşüncesinden kurtulmak için, birileriyle konuşmak iyi gelir. Güvendiğiniz herhangi bir olabilir. Sakın bu konulardan bahsetmekten çekinmeyin. Acınızı paylaşın.

Bu noktada bi yorumum olacak. Ülkemizde malesef eğitim seviyesi düşük olduğundan, ayrıca ahlaki boyutta sıkıntılar olduğundan, siz gidip en samimi arkadaşınıza ben intihar etmeyi düşünüyorum bile deseniz, sizle dalga geçebilir, ti ye alabilir. Yada boşver salla gitsin falan diyebilir. Bu nedenle konuşacağınız kişiyi iyi seçin. Güvendiğiniz, size önem veren biri olsun. Yoksa daha da ümitsizliğe düşebilirsiniz. En kötü bana yazın.

Niçin Böyle Hissediyorum?

Diyorki; herkesin intiharı düşünmesine sebep olan sebebi kendine has olabilir. Her insan farklıdır. Herkesin, hayata bakışı farklıdır. Ve hayat öyle bir muamma ki, tonlarca farklı dert ve sıkıntılar var. Bazen birimizi çok zorlayan bir mesele, bir diğerimizi hiç zorlamayabilir. Bu nedenle, şöylede dememek gerek, "Bu yüzden intihar mı edilir?" diye.

Diğer üç başlık da ise şunları diyor;

İntihar düşüncesi tedavi edilebilen birşeydir. Farklı psikolojik rahatsızlıklardan kaynaklanabiliyor da olabilir. Ama hemem hemen her zaman tedavisi vardır.

İntiharın tek çözüm olarak görülmesi ise, diğer çözümlerin görülemeyişindendir. O yoğun acı ve sıkıntı anında, insana başka yolyokmuş gibi görünür. Oysa biraz vakit geçince, farklı çözüm yollarının da olduğu anlaşılır.

Ayrıca intiharı ciddi düşündüğümüz o anlar, geçici bir süre devam eder. Bu nedenle, öyle anlara denk geldiğimizde, ne kadar zor olsa da sabredip beklemelidir. Görülecektir ki, bi süre sonra daha iyi hissedeceğiz.

 Bir alt başlıkta ise, önemli gördüğüm bir yerde şöyle diyor; birisine anlattınız hissettiklerinizi ve sizi anlamadı. Canınızı sıkmayın, başka birisine gidin ve anlatın. Ama birisine kesinlikle gidip anlatın. 

Yapılması Gerekenler

- Hergün birisiyle konuşun, mümkünse yüzyüze.
- Bir güvenlik planı yapın. Yoğun intihar düşüncesi geldiğinde,zarar verici alet, yada maddeleri  bulamayın. 
- Kendinize günlük yaşam program yapın ve ne kadar zor olsa da ona sadık kalmaya çalışın. 
- Dışarı çıkın, kır da bayırda gezin.
- Spor yapın
- Size eğlendirecek aktiviteler bulun ve yapın.
- Kendinize kişisel amaçlar koyun ve onları yapmaya çalışın.

Yapılmaması Gerekenler
- Yalnız kalmayın
- Alkol ve ot dan uzak durun.
- Sizi daha kötü hissettirecek şeyler yapmayın. Mesela adam açıyor film izliyor. İyice hayattan soğuyor. Bunları yapmayın.
- İntiharı düşünme ve nasıl intihar edeceğinizi düşünmeyin. Aklınıza mı geldi hemen bi aktiviteye başlayın. Dışarı çıkın, arkadaşınızı arayın. Ama düşünmeyin.

Bu makale gayet faydalı, ama ingilizce olduğu için herkes yaralanamaz diye düşündüm. Bende araya kendi yorumlarmı da katarak özet geçtim. Faydalı olur diye ümit ediyorum.

Kaynak
http://www.helpguide.org/articles/suicide-prevention/suicide-help-dealing-with-your-suicidal-thoughts-and-feelings.htm

İntiharı Ciddi Düşünenler Önce Bunu Okusun. İntiharı Ciddi Düşünenler Önce Bunu Okusun. Reviewed by Kerem Yeniyurt on 07:41 Rating: 5

12 yorum:

  1. guzel site ,dusmana inat bir gun daha yasamakmis

    YanıtlaSil
  2. ama ben biktim buhayattanher kes benden bir sheyler bekliyor ama ben kimseden bir shey beklemiyorum artik arkadashlarim sevdiklerim bile sirf para icin yanimda oldular bu gun aram yok borcum cok diyekimse yuzume bakmiyor lanet olsun boylehayata hal bu ki ben her kes icin hic karshilik beklemeden ypdim

    YanıtlaSil
  3. Kardeşim cok güzel yazmışsın ama carem yok kimse kalmadı saglık gitti kalacak yerim bile kalmadı dışarıda yatıyom borcum cok hiç bişey yim yok elbisem bile ölmek istiyorum yapıyorum

    YanıtlaSil
  4. Buraya gelecek kadar kötü durumda mıyız

    YanıtlaSil
  5. Bende battim ustelik devlet memuruyum borca batrim cocuklarimin istedigi montu ayakkabiyi alamiyorum nasil bir kaderim var yav kimsesiz olmak ayri bir dert zaten

    YanıtlaSil
  6. Yorumlara katılıyorum. Bu yazanlar zaten bilinen şeyler. Aptal adam intihar etmez?? Cehalet mutluluğun en hasıdır. Sorunlarıma çözüm bulsam, hatta çözüm umudunu "hissetmem" bile intihar fikrini yok eder.
    Ama maalesef. Ben de o kervandayım. Sadece doğal ölüm süsü vermem gerektiren bir yol bulmalıyım. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şuan balkonun başında sigaramı yaktım, semicenk herkes gibisin çalıyor 5. Katta oturuyorum aşağıya bakıyorum ailemi düşünüyorum sadece çok ağlayacaklar belki dayanamayacaklar ama artık başka bir çarem kalmadı atladığım da zemine düşünce muhtemelen bir kaç dakika daha o acıyı hissediyor olacağım sonra ruhum bedenimi terk edecek ve o iğrenç cesedim ile karşı karşıya kalacağım

      Sil
    2. yaşıyor musun

      Sil
  7. bir gün bakyım semaya değişmeyen sadece naviliği ile gökyüzü zaman feğişti ben değiştim dertlerim değişti. Bir güneş doğmaktan bir de ay karanlığı yırtmaktan vazgeçmedi. ömrüm deniz dalgaları gibi dertlerle gün gün patlarken kimi dalgada boğuldum kimiai yeni bir nefes oldu. anlamaya çalıştım çığlıklarımı. sonra sevgi ile değer verilenler geldi yadıma yapmadım beyaz bir çiçek beyaz bir kelebek yaşa dedi bana her şeye inat yaşa mavi renkli kız;)

    YanıtlaSil
  8. Kerem Yeniyurt (Site Sahibi)15 Nisan 2022 18:50

    Sevgili arkadaşlar, burada yazan bilgiler intihara çok yaklaşmış ve anlık intihara kalkışması çok muhtemel olanlar için yazılmış bir yazı. İntiharın binbir türlü sebebi mevcut. Hepsinin ardında da derin mevzular var belki. Site de karşılaştığım ve bildiğim kadarıyla başka yazılar da paylaştım. Buradaki açıklamalar işinize yaramadı ise diğer yazılara bakmanızı tavsiye ederim.

    Ayrıca bunlar bilinen şeyler. Hep aynı şeyler diyebilirsiniz. Bunların bilindik olması, yanlış olduklarını göstermez. Belki biliyorsunuz ama uygulamıyorsunuz yada unuttunuz. Bu açıklamalar önemli olmasa buraya koymazdık. Şunu unutmayın, bilip de yapmadığımız o kadar doğru var ki hayatta. O nedenle laf olsun diye konuşmak yerine, biraz düşünün lütfen.

    YanıtlaSil
  9. Arkadaşım, çevrem yok. Kimseyle arkadaş edinemiyorum herkes bana küfür edip dışlıyor. Artık ne yapacağımı bilmiyorum. Sürekli durduk yere iftiraya uğruyorum. Lütfen kimseye iftira atmayın. Birisi Hakkında atılan iftiranın doğruluğunu iftira atılan kişiye sormadan onaylamayın, yaymayın.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.